Det franska köket

Det franska köket grundar sig i huvudsak på färska råvaror av god kvalitet och enkla recept. Frankrike är ett land med ett brett utbud av lokala råvaror, vilka skiljer sig mellan olika regioner. Detta ger en stor variation i matutbudet, varje rätt är unik från stad till stad. Varje region har sina smaker och maträtter.

Det franska kökets tre inriktningar

Haute cuisine, eleganta och dyra maträtter som ofta har gräddsåser som en del i rätterna. Tillredningen är detaljerad och kan vara komplicerad.

Cuisine Nouvelle, snabba och enkla maträtter med tyngd på säsongens färska råvaror. Innefattar inte gräddsåser.

Cuisine du Terroir, rustika maträtter med fokus på lokala råvaror och specialiteter.

Alla tre stilar är populära men det är vanligt att restauranger fokuserar på en stil i sitt matutbud.

Lokala specialiteter

De olika regionerna har sina egna paradrätter. Bœuf Bourguignon är en mustig köttgryta som kommer från Bourgogne, en region i Frankrikes inland. En perfekt maträtt som mättar bra och hjälper oss att hålla värmen under vinterhalvåret.

Recept

  • 1 matsked smör
  • 800 gram nötkött i bitar
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1,5 matsked vetemjöl
  • 2 matskedar tomatpuré
  • 3 deciliter rött vin
  • 3 matskedar oxfond med rödvin
  • 2 deciliter vatten
  • 1 kryddmått torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 200 gram små champinjoner
  • 150 gram skivad bacon
  • 600 gram 12 steklökar
  • salt och peppar

Tillagning

  • Lägg smör och olja i en het stekpanna och bryn köttet.
  • Lägg över till en stor gryta, salta och peppra.
  • Fräs skivade morötter, lök och vitlök tillsammans med tomat puré. Tillsätt mjölet och rör om så det finfördelas.
  • Tillsätt vin, lagerblad och timjan.
  • Koka upp under omrörning, slå sedan allt över köttet i grytan och tillsätt buljong så det täcker.
  • Låt grytan småkoka till dess att köttet har blivit mört. Det brukar ta nästan två timmar.
  • Skala smålökar, strimla bacon och stek i pannan.
  • Tillsätt champinjoner när baconet börjat släppa sitt fett.
  • Lägg sedan ned svamp, bacon och smålök i grytan och låt alltsammans sjuda några minuter.

Servera gärna med Purée de Pommes de Terre (fransk potatispuré) och Petit Pois Frais à l’Anglaise (smörkokta ärtor) samt ett fruktigt rött vin. Côte du Rhône passar förträffligt till Bœuf Bourguignon.